De ce Isus este modelul perfect pe care merită să-L urmăm? Descoperă argumentele din Evanghelia după Marcu!
- Adi Călbăjos
- May 1
- 4 min read
Updated: May 21
Ai auzit vreodată pe cineva spunând: „Îl accept pe Isus ca pe un mare învățător, dar nu cred că e Fiul lui Dumnezeu”? C.S. Lewis spunea că asta e o prostie! Dacă Isus a spus lucrurile pe care le-a spus și nu era Dumnezeu, atunci era ori nebun, ori ceva mult mai rău. Nu ne lasă loc de manevră. Trebuie să alegem: este El Fiul lui Dumnezeu sau nu?

Dar, mai important, de ce ar trebui să-L urmăm pe Isus? Ce argumente ne oferă Evanghelia după Marcu pentru a ne convinge că El este modelul demn de urmat?
1. Confirmarea: Patru voci puternice ne spun cine este Isus!
Marcu începe Evanghelia cu o declarație șocantă: „Începutul Evangheliei lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu” (Marcu 1:1). Dar nu se oprește aici! Avem o adevărată galerie de mărturii:
Ioan Botezătorul: Ultimul mare profet al Vechiului Testament, un tip serios și respectat, îl prezintă pe Isus ca fiind mult mai puternic decât el, Cel care va boteza cu Duhul Sfânt (Marcu 1:7-8). Imaginează-ți respectul pe care îl avea Ioan pentru Isus!
Dumnezeu Tatăl: La botezul lui Isus, chiar Dumnezeu vorbește din ceruri: „Tu eşti Fiul Meu preaiubit; în Tine Îmi găsesc plăcerea” (Marcu 1:11). Nu e o opinie, e declarația Creatorului!
Duhurile necurate: Chiar și demonii, acele entități spirituale negative, Îl recunoșteau pe Isus: „Tu ești Fiul lui Dumnezeu!” (Marcu 3:11). Dacă până și ei știau, oare noi ce facem cu această informație?
Profetul Isaia: Marcu ne trimite înapoi în Vechiul Testament, citând din Isaia (Marcu 1:2-3) pentru a arăta că venirea lui Isus a fost profețită cu sute de ani înainte.
Așadar, avem o confirmare puternică din mai multe surse: Isus nu este doar un om bun, ci chiar Fiul lui Dumnezeu!
2. Mesajul: O veste bună care îți schimbă viața!
Imediat după botez, Isus începe să predice: „S-a împlinit vremea și Împărăția lui Dumnezeu este aproape. Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie” (Marcu 1:15). Ce veste minunată! Împărăția lui Dumnezeu nu este doar un loc îndepărtat, ci a venit aproape de noi prin Isus.
„Pocăiți-vă” înseamnă să ne schimbăm radical direcția vieții, să ne întoarcem de la tot ce ne îndepărtează de Dumnezeu. Iar „credeți în Evanghelie” înseamnă să avem încredere totală în Isus și în ceea ce a făcut El pentru noi.
3. Metoda: Ucenicia – Cum să devii un „pescar de oameni”!
Isus nu doar a predicat, ci și-a ales câțiva oameni obișnuiți – pescari, în principal – și i-a invitat să-L urmeze: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni” (Marcu 1:17). Aici vedem esența uceniciei:
Model: „Veniți după Mine…” – Trebuie să-L urmăm pe Isus ca pe un model în tot ce facem. Așa cum spune 2 Corinteni 3:18, privind la slava Domnului, suntem transformați în chipul Lui. Devenim ceea ce admirăm!
Transformare: „…vă voi face…” – Isus nu ne lasă așa cum suntem. El ne transformă pas cu pas în ucenici ai Săi. Gândește-te la orice călătorie pe care vrei să o faci cu mașina spre o anumită destinație: primul pas e să te urci în mașină, dar apoi trebuie să pornești motorul și să urmezi indicațiile până ajungi la destinația dorită! Evanghelizarea e doar începutul, urmează apoi drumul uceniciei care are ca destinație devenirea întru asemănarea cu imaginea lui Hristos.
Multiplicare: „…pescari de oameni” – Isus ne dă o viziune, un scop: să-i aducem și pe alții la El. Dacă ne vedem ca ambasadori ai lui Hristos, vom trăi în așa fel încât să slujim interesele Împărăției Sale, iar prioritatea noastră va deveni creșterea și multiplicarea credincioșilor care devin ca și Isus.
4. Autoritatea: Puterea lui Isus – ieri, azi și mâine!
Marcu ne arată în repetate rânduri autoritatea extraordinară a lui Isus:
Autoritate asupra duhurilor rele: În sinagogă, Isus poruncește unui duh necurat să iasă dintr-un om, și acesta îl ascultă imediat (Marcu 1:23-27). Oamenii au rămas uimiți: „Ce înseamnă aceasta? Este o învățătură nouă, care are autoritate. El poruncește chiar și duhurilor necurate, iar ele Îl ascultă!”
Autoritate asupra bolilor: Isus vindecă pe mulți bolnavi, inclusiv pe soacra lui Simon, care avea febră (Marcu 1:30-34). Nu doar vorbea despre vindecare, ci o și demonstra!
Autoritate de a ierta păcatele: Când un paralitic este adus la El, Isus îi spune: „Fiule, păcatele îți sunt iertate!” (Marcu 2:5). Cărturarii au fost scandalizați, dar Isus le-a arătat că are autoritatea de a ierta, vindecându-l pe om.
Autoritate asupra tradițiilor: Isus arată că El este Mirele, Cel care aduce bucurie și schimbare, chiar și în privința tradițiilor religioase (Marcu 2:18-22).
Dovezile (profețiile și minunile) arată că Isus este Fiul lui Dumnezeu și ne provoacă și pe noi să tragem concluziile cu privire la identitatea asumată de Isus. Semnele vizibile sunt dovada unei realități interioare, a Împărăției lui Dumnezeu care se manifestă prin El.
5. Misiunea/Ținta: Isus a venit pentru cei care se simt pierduți!
În mijlocul demonstrațiilor Sale de autoritate, Isus ne arată inima Sa pentru cei care se simt departe de Dumnezeu. Când fariseii îl critică pentru că stă la masă cu păcătoșii, El le răspunde: „Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi! Eu n-am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe cei păcătoși!” (Marcu 2:17).
Îl vedem pe Isus chemându-l pe Levi, un colector de taxe disprețuit, să-L urmeze (Marcu 2:14). Îl vedem atingând un lepros, un om considerat necurat și alungat de societate, și curățindu-l (Marcu 1:40-42). De ce l-a atins? Pentru a arăta grijă, afecțiune, compasiune. Lepra era văzută ca o pedeapsă de la Dumnezeu, iar Isus a arătat că El vine cu vindecare și speranță pentru cei mai respinși.
Concluzie: Tu ce vei face cu această veste?
Vedem în Evanghelia după Marcu argumente puternice pentru a-L urma pe Isus. El este Fiul lui Dumnezeu, a venit să ne aducă Împărăția Sa, ne cheamă să ne pocăim și să credem, ne invită să devenim ucenicii Săi și ne arată autoritatea Sa prin minuni și învățătură.
Există diferite reacții față de Isus:
Dracii cred în autoritatea Sa spirituală.
Leprosul crede în puterea Sa de curățire.
Prietenii slăbănogului cred în puterea Sa de vindecare.
Păcătoșii (ca Levi) cred în puterea Sa de a oferi iertare.
Dar fariseii nu cred și se împotrivesc.
Tu în ce categorie te încadrezi?
Îl vei urma pe Isus, modelul suprem demn de urmat?
Comments